המקור לאדריכלות ירוקה בת קיימא
בשנים האחרונות ישנה מגמה מתחדשת של בנייה ירוקה בישראל. אדריכלות ירוקה, או בשמה המקצועי – בניה בת קיימא, היא בניה אדריכלית המאפשרת לבניינים לזלול פחות אנרגיה, להעניק לנו מרחבי מחייה איכותיים, הוצאות שוטפות נמוכות בצריכת החשמל והמים, ולהפחית את רמות הפגיעה הכוללות בכדור הארץ. כיום נמנים הבניינים בעולם בין צרכני האנרגיה הגדולים ביותר. הדבר פוגע במערכת האקולוגית על פני כדור הארץ לטווח הארוך וכמובן גם בטווח המידי.
ננסה לקחת שתי דוגמאות על מנת להמחיש את התהליכים:
- לטווח הארוך – כולנו יודעים ומכירים כי אנו צורכים משאבי טבע בכמויות שאינן מסונכרנות בצורה הרמונית עם הסביבה, וכך המשאבים הופכים דלילים עם הזמן ופוגעים בכדור הארץ.
- בטווח הקצר – הפעילות היומיומית שלנו מושפעת רבות מהבניינים בהם אנחנו חיים, עובדים ומבלים ,ומבלי לשים לב, התכנון שלהם מפר את האיזון בחיינו. כשאנו נמצאים במשרדים רוב שעות היום, והתאורה הטבעית נמוכה מדי, האוויר דליל מדי, החלונות אינן משקפים מספיק את החוץ, חומרי הבניין פולטים מזהמים ועוד, הגוף שלנו מושפע בצורה פיזית ורגשית גם כן.
אחת מן הדרכים לפתור בעיות רבות אלו היא תכנון איכותי ומקיים – כלומר, אדריכלות ירוקה המעניקה למשתמשים סביבת חיים נוחה ומכילה. איכות התכנון, החומרים, התאורה, האוויר, האקוסטיקה ופרמטרים מקיימים נוספים מרכיבים את המכלול אשר משפיע על חיינו בכל רגע נתון. ככל שהסביבה הבנויה תהיה איכותית ומקיימת, החיים שלנו על פני כדור הארץ ישתלבו בצורה הרמונית עם המערכת האקולוגית סביבנו.
מדוע כדאי שיועץ הבניה הירוקה יהיה גם אדריכל?
נכון, הרי יש לא מעט יועצים, ממגוון רחב של תחומים. אז מה כל כך אכפת לי שהיועץ שלי יהיה אדריכל בנייה ירוקה? הסיבה הגדולה ביותר היא הבנת המורכבות הכוללת של הפרויקט והתאמת הדרישות הנכונות והמדויקות על מנת לקבל היתר לבנייה ירוקה. אדריכל אשר המומחיות שלו היא אדריכלות ירוקה, ידע לתת יעוץ והכוונה לקבלן היזם ולקבלן המבצע בתהליך הבנייה הירוקה, כבר משלב התכנון וזאת ע”פ הגדרות התקן הישראלי לבניה ירוקה (ת”י 5281). מנהלי פרויקטים ויזמים הרי יודעים היטב מה קורה “כשמנחיתים” עליהם הוראות ליישום בשטח. על-פי רוב מתקבלים תלאים או פתרונות ביניים, משום שכל דבר שלא מתכונן מלכתחילה מתקבל בסופו של תהליך כתוספת. אדריכל בנייה ירוקה יכול לראות את התמונה הרחב

האדריכלות הירוקה מחוברת לשטח בצורה כזו שאפשר מראש לתכנן כחלק מבניה תרמית בידוד תרמי, את מיקום החלונות והדלתות, להציע פתרונות הצללה, ולהשתמש בחומרי גלם ירוקים, עמידים, איכותיים וזמינים שיאפשרו חיסכון משמעותי בצריכת האנרגיה בעתיד. תכנון נכון של הבית יאפשר התקנה מראש של מערכות חשמל, מים, גז ומיזוג אוויר חכמות, בחירת חומרי גלם שאינם מתכלים והתחשבות בטבע ובנייה ירוקה גם בעיצוב פנים של הבית כמו לדוגמא צביעת הקירות בצבע ירוק.
כמו כן, אדריכלות ירוקה מביאה איתה ערך מוסף משמעותי. בנוסף לכך שהאדריכל מבצע את תפקידו בהתאמת התוצר הסופי – הבית או הדירה לחלומות ולרצונות של הדיירים, הוא עושה זאת תוך התחשבות בסביבה הקיימת, שימוש במשאבים טבעיים, והתאמה לצרכים של האקלים הישראלי. התוצאה היא מבנה איכותי ברמה גבוהה בתהליך קצר ויעיל, מדויק יותר וחסכוני יותר תוך מענה מידי לאתגרים קיימים ובהפחתת שימוש באנרגיה בעתיד.
בנייה ירוקה לעיתים יכולה להיות יקרה מעט יותר מאשר בניה רגילה שכן ישנם שלבים שמומלץ לבצע כמו בידוד תרמי למעטפת הבית שבזמן הביצוע הם יקרים יותר. עם זאת יש לקחת בחשבון שמדובר בשלב אחד בתחילת הבנייה שבהמשך יחסוך באופן משמעותי את הצורך בחימום או בקירור של המבנה והחיסכון בשימוש בחשמל יתקזז בעתיד הקרוב והרחוק עם ההוצאה הראשונית של הבידוד. כמו כן תכנון של פתרונות הצללה מראש והכנסת מערכות חכמות יכולות להוות בתחילת הדרך הוצאה גדולה אך חיסכון משמעותי בהמשך הדרך.