בניה ירוקה היא כבר לא מושג נדיר אלא סוג הבניה המוביל בתחום היום. הגידול באוכלוסייה, ההתחממות הגלובאלית והירידה במשאבים ליצירת אנרגיה הביאו כולם לגידול משמעותי בצורך בבנייה עירונית ובמקביל- להתאים את סוג הבניה לבניה חכמה, חסכונית וירוקה.
בניינים דורשים תפעול ואנרגיה:
ההוצאות של בניה לא מסתכמות רק בבניה של בנייני מגורים או בניינים לתעשייה אלא גם בתפעול שלהם. כאשר בניין מאוכלס הוא דורש תפעול והתפעול דורש אנרגיה, הרבה אנרגיה. הדרך הנכונה והיעילה ביותר לבנות היום היא בצורה כזו שתשתמש בכמה שיותר משאבים טבעיים, וכמה שפחות פגיעה בקרקע ובסביבה. תאורה, חימום וקירור וכל אספקט אחר שדרוש לתפעול הבניין – לכל אלה קיימים פתרונות בתחום של בניה ירוקה, כבר משלה התכנון.
אם נסתכל על נתונים הרי שיותר מ30% מהאנרגיה בעולם כולו מושקעת בתפעול של מבנים- בין אם למגורים למסחר או לתעשייה. בניה ירוקה וחכמה מאפשרת לייעל את התפעול של הבניינים, להפחית את פליטת גזי חממה ולחסוך במשאבים ובהוצאות. כבר לא מדובר בטרנד ירוק וחולף אלא בבנייה שחובה לבנות לפיה.
התייעלות אנרגטית היא צו השעה:
בניה ירוקה מחייבת את היזם ואת הקבלן וכל אנשי המקצוע הקשורים למבנה להתחשב בשטח, בסביבה, במשאבים טבעיים ולייעל אנרגטית כל שלב ושלב בבנייה- משלב התכנון. כאשר כל שלב מבוצע בהתאם- ישנו חיסכון משמעותי לא רק בהוצאות אלא גם בפגיעה בסביבה הקרובה ובסביבה העולמית ואפשרות להשתמש בכמה שיותר אנרגיה טבעית בכדי לשמר משאבים הלאה.
ברוב הבניינים העלויות הגבוהות הן על תאורה, מערכות מחשוב ומיזוג אוויר- ברגע שהבניין נבנה בבניה ירוקה וחכמה- הוא מנצל את התאורה הטבעית במהלך היום ואת משאבי הטבע לחימום וקירור, איטם של הקירות בהתאם וכן בניית תשתיות חכמות ויעילות שמונעות בזבוז אנרגיה ומשאבים מיותרים. כל אלה הופכים את הבניה הירוקה לבניה חסכונית שעדיפה על פני סוגי בניה אחרים.
גם כאשר הבניין כבר קיים ניתן לשדרג אותו ולהטמיע בו יעילות אנרגטית על ידי אימוץ גישה חדשה וביצוע בהתאם. אמנם ישנן הוצאות מידיות אך החיסכון העתידי הופך אותן לרלוונטיות וכדאיות.
הבנייה הירוקה היא לא רק צו השעה היא גם העתיד של תחום הבניה כולו.
מדובר באחד התחומים השמרניים והמסורתיים יותר בו קיים קושי להטמיע חידושים ושינויים אך גם פה נראה שההבנה מחלחלת. יש לאמץ את התפיסה החדשה על פיה בניה ירוקה היא הבניה החכמה ביותר והחסכונית ביותר ושניתן לבצע אותה בקלות וביעילות, לייעל מערכות ולתכנן בניה בהתאם וכך לחסוך בתחזוקה השוטפת של הבניין לאחר שהוקם לאורך שנים רבות.