המשרד להגנת הסביבה בארץ מגדיר את הבניה הירוקה כגישה חדשנית המיועדת לתכנון, בניה ותפעול של בניינים על ידי ניצול יעיל וחסכוני של משאבי הטבע הקיימים ובמינימום פגיעה בסביבה. בניה ירוקה חכמה מטרתה לייצר תנאי מגורים איכותיים עם פגיעה מינימלית בטבע והתאמת הבניה לסביבה.
המטרה העיקרית של בניה ירוקה:
המטרה העיקרית של הבניה הירוקה בארץ ובעולם היא לבנות חכם! לא סתם אומרים בניה חכמה ירוקה – בכדי לבנות לכם צריך להתחשב במשאבים הטבעיים הקיימים, לבחור חומרי בנייה בהתאם, להתאים את הבנייה לאקלים המקומי וכמובן למחזר כמה שניתן ולחסוך עלויות בזמן הבנייה ולאחריה. בניה ירוקה היא לא רק סוג של בניה היא גישה מערכתית שלמה שמשפיעה על איכות החיים של הדיירים תוך צמצום צריכת האנרגיה ומשאבים מתכלים ושימור הסביבה.
עקרונות של בניה ירוקה חכמה:
עקרונות הבניה הירוקה כמו גם של אדריכלות ירוקה, מתחילים כבר בשלב התכנון תוך התייחסות לכמה קריטריונים רלוונטיים- בידוד תרמי של מעטפת הבניין בכדי לחסוך בעלויות ובשימוש של מיזוג אוויר, תכנון יעיל וחסכוני של הבית תוך ניצול משאבים טבעיים כמו אוויר ואור השמש, מחזור חומרי בניה ומי ביוב ומי גשמים ועוד.
כל חלק בתהליך התכנון ובתהליך הבניה בבניה ירוקה מתייחס לניצול מקסימלי של משאבים קיימים וכאלה שאינם מתכלים בכדי לחסוך עלויות ושימוש עתידי במשאבים מתכלים אשר זוללים אנרגיה.
ההשפעות הכלכליות והסביבתיות של בניה ירוקה:
בניה ירוקה חכמה מנצלת את המשאבים הקיימים, חוסכת באנרגיה ובעלויות ויש לה השפעות הן כלכליות והן סביבתיות.
בניה ירוקה יכולה לחסוך יותר משלושים אחוזים מצריכת האנרגיה העתידית בבניין מגורים שנבנה עם תו בניין ירוק בהשוואה לבניין מגורים שלא נבנה עם תו בניין ירוק. חלק מהעלויות הראשוניות של בניה ירוקה אמנם יותר יקרות מאשר העלויות הראשוניות של בניה שאינה ירוקה אך מדובר בעלויות שמתקזזות במהירות עם הירידה בצריכת האנרגיה של דיירי הבניין ולפי כך משתלמת כלכלית.
יש לקחת בחשבון שגם עלויות של תפעול ואחזקת בניין שיש לו תו תקן ירוק נמוכות בהרבה מעלויות תפעול ואחזרת בניין שאין לו תו של תקן בניה ירוקה.
מבחינת השפעות סביבתיות אקולוגיות הבניה הירוקה מגנה על הקרקע הקיימת ואינה פוגעת בטבע הסביבתי מכיוון שהיא משתמשת בקרקע קיימת ובחומרי בנייה ממוחזרים או קיימים שאינם מתכלים.
הבניה הירוקה חוסכת בפסולת שנגרמת בזמן הבניה שכן היא ממחזרת את השימוש בחומרי הבניה באופן תדיר. החומרים איתם בונים אינם פולטים גזים רעילים שמזיקים לסביבה, פליטת הפחמן הדו חמצני פוחתת והבחירה במערכות חכמות ומתקדמות יכולה להביא לחיסכון של כשלושים אחוזים בצריכת האנרגיה לעומת בניינים אחרים שלא נבנו לפי תו תקן ירוק.