מאז שהוחלט על פי חוק שכל בניין שנבנה או משופץ חייב לעמוד בתנאי הבניה הירוקה ולקבל תו תקן ירוק קבלנים רבים הבינו שהדרך היחידה לקבל את האישורים המיוחלים היא להוסיף יועצים רלוונטיים. כך יועץ בניה ירוקה, יועץ אקוסטיקה ויועץ קרינה הפכו לאנשי מקצוע מבוקשים שבלעדיהם לא ינתן היתר בניה.
מהו יעוץ קרינה?
המטרה העיקרית של בניה ירוקה היא ליצור סביבת מגורים בריאה יותר ואיכות חיים גבוהה ונקייה לדיירי הבניין. הדרך לעשות זאת היא על ידי מכלול של פעולות משלב התכנון של המבנה דרך כל שלבי הבניה שלו בהם יש לחסוך באנרגיה מתכלה, מים, חומרי גלם ולמזער את הפגיעה בסביבת הבניה.
מכיוון שמדובר ביצירת סביבת מגורים בריאה יותר ואיכותית יותר עבור תושבי המבנה עצמו וסביבתם- קיים גם קשר ישיר לתחום הקרינה שכן סביבת המבנה צריכה להיות נקייה עד כמה שניתן ממפגעי קרינה למיניהם-ארונות, לוחות וחדרי חשמל , חדרי שנאים, אנטנות סלולאריות ועוד. כאן נכנס לתמונה יועץ קרינה.
מה תפקידו של יועץ קרינה?
בכל תחום בעקרונות הבניה הירוקה ישנם סעיפים ותתי סעיפים המבהירים לקבלנים באילו תנאים עליהם לעמוד על מנת שהמבנה ייחשב מבנה ירוק. גם בתחום הקרינה קיימת כמות קרינה אלקטרומגנטית מינימלית שמותרת במבנה החדש.
לפי הסעיף הרלוונטי, בחללים הפנימיים של המבנה אסור שהדיירים יהיו חשופים לקרינה אלקטרומגנטית מזיקה ממקורות פנימיים או ממקורות חיצוניים. ללא בדיקה שמאשרת זאת המבנה לא יקבל היתר בניה של בניה ירוקה.
מכיוון שאין זה חדש ואין זה סוד שקרינה אלקטרומגנטית פוגעת ישירות בבריאות של דיירי המבנה, על יועץ בניה ירוקה להיות נוכח ולוודא שכל תהליך הבניה מתבצע בהתאם לדרישות בסעיף הרלוונטי.
יועץ קרינה בודק ובוחן את עוצמת הקרינה באזור הבדיקה הספציפי ובהתאם יפיק דוח שמתייחס לתוכניות הבניה העתידיות. בכתיבת הדוח עליו להתייחס לתוכנית הבניה מבחינת האדריכלות והעיצוב, תוכניות החשמל וגם תוכניות של הסביבה הקרובה. המטרה של הדוח היא להראות בצורה ברורה אם קיימים מפגעים פנימיים במבנה ואם ישנם מפגעים חיצוניים הקרובים למבנה כגון- קו מתח גבוה או קו מתח נמוך, חדר שנאים או אנטנות סלולאריות. כמו כן הוא בודק את רמת הקרינה ומסכם האם נשקפת סכנה לדיירים והאם המבנה בטוח. יועץ קרינה אשר את רמות החשיפה לקרינה הצפויות ומוודא שהן עומדות בדרישה של רמות קרינה תקינות המותרות באזור מגורים.
דוח קרינה בתהליך של בניה ירוקה מראה בצורה מדויקת וברורה את רמות הקרינה באזור ומשווה אותן לרמת החשיפה המותרת בחוק ולזו שכתובה בתו תקן של בניה ירוקה וכן מספק המלצות לצורך שינוי התוכנית והתקנה של פתרונות מיגון קרינה בהתאם. רק לאחר שיועץ הבניה סמוך ובטוח שרמות הקרינה הינן תקינות ושיש עמידה בדרישות של חוק הקרינה הוא מעביר את הדוח וניתן לקבל היתר בניה לבניה ירוקה.