הבניה הירוקה היא בניה יחסית חדשה שהחלה להשתרש בשנים האחרונות בשוק הבניה הארצי והעולמי. הבנייה הירוקה מציעה בעצם גישה שלמה של תכנון מוקדם שמתחשב בתנאי הסביבה ולוקח בחשבון את כל נתונים הרלוונטיים כבר משלב התכנון ההתחלתי. מדובר בשיטה שדוגלת בשימוש בכמה שיותר משאבים טבעיים, כמה שפחות פגיעה בטבע ושבסופו של דבר מייצרת סביבת מגורים בריאה לדיירים.
בניה הירוקה היא גישה מערכתית כוללת לתכנון, לבניה ולתפעול של הבתים, המיושמת משלב התכנון המוקדם ועד למגורים בהם.
המאמר הבא יפרט אודות:
- השיטה והמטרות של בנייה ירוקה
- פיתוח האתר ומיקום המבנה
- תכנון השלד ומעטפת המבנה
- תכנון של מערכות הבניין
- חומרי גמר בריאים
השיטה והמטרות של בנייה ירוקה
שיטת הבניה הירוקה מושתתת על 4 אבני יסוד:
- שימור המשאבים הטבעיים
- בניה תוך פגיעה מינימלית ככל הניתן בסביבה
- הגדלת היעילות האנרגטית במהלך הבניה ולאחריה
- שיפור איכות האוויר בפנים ובתוך המבנה.
לצורך השגת אבני יסוד אלה יש צורך לבנות לפי שלבים מדויקים תוך שמירה על עקרונות הבנייה הירוקה. הדרך לעשות זאת היא באמצעות יועץ בניה ירוקה (הנקראה גם ‘מלווה בניה ירוקה’) המשתף פעולה כבר מהשלב של התכנון הראשוני עם כל היזמים, אדריכלים, המתכננים וכל מי שעתיד לקחת חלק בבנייה ובתפעול של המבנה.
בכדי להשיג את אבני היסוד יש צורך לבצע את השלבים הבאים בכל מבנה במידה ומעוניינים שהוא יקבל תו תקן בניה ירוקה (5281):
- לבודד בצורה תרמית יעילה את הגג של המבנה, את הקירות ואת החלונות שלנו. כמו כן יש לנצל מסה תרמית ובידוד תרמי לחיסכון באנרגיה (חימום וקירור הבית בהתאם לעונה)
- לתכנן את שטח הבית בצורה בה ינוצל בצורה היעילה והחסכונית ביותר
- לתכנן ולבנות את הבית תוך ניצול אור טבעי של השמש וכיווני רוח טבעיים על ידי מיקום נכון של החלונות
- לייצר שימוש נכון במי נגר עילי להשקיה או למי תהום
- למזער את עבודות העפר ולתכנן בצורה מיטבית את פיוח הנוף הסביבתי
- להשתמש בתהליך הבניה באביזרים שחוסכים מים וחוסכים אנרגיה
- לדאוג למערכות שתמחזרנה פסולת ומים אפורים
על מנת לבצע את כל שלבי הבנייה הירוקה בצורה שתעמוד בכל התנאים שהוזכרו חשוב במיוחד לבחור חומרי בניה שאינם מתכלים או שניתן למחזר אותם, להעדיף בניה בחומרי בניה מקומיים בעלי ערך תחזוקה נמוך וכאלה שהיצור שלהם אינו דורש הרבה אנרגיה. עוד נתון חשוב הוא שאותם חומרי בניה לא יפלטו גזים רעילים לאוויר.
מכיוון שיש צורך לשים לב להרבה דברים וחשוב ביותר לא לפספס אף חלק באף שלב בתהליך – יש צורך בשיתוף הפעולה של כל הגורמים בתהליך.
פיתוח האתר ומיקום המבנה:
אחד הדברים החשובים ביותר לפני שמתחילים בתהליך הבניה הוא הבחירה של מיקום המבנה. יש צורך לבחור היטב את המיקום כך שתבוצענה בתהליך הבניה כמה שפחות עבודות בעפר ושינוי הסביבה כפי שהיא. חשוב להימנע ככל שניתן מפגיעה בסביבה הטבעית כגון צמחיה ולתכנן את ההעמדה של המבנה בצורה שתגרום פגיעה מינימלית בפני השטח הקיים.
כבר בשלה התכנון יש לחשב בצורה מדויקת את כמות החומרים הדרושים לצורך הבניה וזאת בכדי להקטין את הפסולת שתיווצר. יש להעדיף חומרי בניה שניתן למחזר ובכך למנוע בזבוז של חומרי בניה.
במידה וקיימת צמחיה מקומית יש להשתמש בה כמה שניתן ולשלב אותה בבניה, ואף לטעת במקום עצים נשירים שמונעים קרינה ישירה של השמש על המבנה. את המבנה עצמו יש למקם בצורה כזו שהחזית שלו תפנה לכיוון צפון ולכיוון דרום ובכך לנצל את אור השמש הטבעי כמה שניתן ולחסוך בשימוש באנרגיה לצורך חימום הבית ותאורת הבית. יש לוודא שהצמחייה המקומית או הצמחייה ששותלים ונוטעים במקום היא כזו שאינה דורשת השקיה מרובה ושבמקביל למערכות ההשקיה תהייה גם מערכת לאיסוף מי גשמים וניצול שלהם לצורך השקיה.
תכנון השלד ומעטפת המבנה
השוני בתכנון השלד והמעטפת בבניה הירוקה הוא בבניית היסודות בקומת הקרקע או המרתף, גגות, בידוד תרמי, בניית חלונות ובחירה של החומרים לגימור מעטפת.
בניית היסודות – חשוב ביותר להתקין לוחות בידוד ברצפה שבאה במגע עם הקרקע ועל הקירות של אותה קומה. במידה ומדובר במרתף ניתן להשתמש בתבניות בטון מבודדות. ההמלצה היא לעשות שימוש בבטון ממוחזר גרוס במילוי קירות המרתף והיסודות.
בידוד הגגות – ההמלצה היא להשתמש ברעפים מבטון אשר אינם דורשים הרבה אנרגיה ליצירתם בהשוואה לרעפים מחרס. כמו הן מומלץ לבחור ברעפים בהירים שלא יספגו את אנרגיית השמש. ישנה עדיפות להשתמש בלוחות בטון לבידוד מאשר בלוחות עץ מכיוון שהם מחזיקים מעמד לאורך זמן ארוך יותר ואינם דורשים תחזוקה רבה.
בידוד תרמי – יש לדאוג לבידוד תרמי בקירות המבנה ובגגות- כך ניתן לחסוך את העלויות של הקירו והחימום של המבנה. החומרים המומלצים לבידוד הם סיבים מנייר ממוחזר או צמר זכוכית ממוחזר ודבר שאינו פולט גזים רעילים לחלל הבית והסביבה.
חלונות – מבחינת הזיגוג יש להשתמש בזיגוג כפול השומר על החום או על הקור בהתאם לעונה ומשפר את הבידוד האקוסטי של המבנה. מבחינת מסגרת החלונות העדיפות היא למשגרת מעץ או פיברגלס מאשר מסגר אלומיניום. הסיבות לכך הן שחומרים אלה מבודדים טוב יותר וגם דורשים פחות אנרגיה בתהליך הייצור שלהם מאשר אלומיניום.
בחירת חומרי גימור המעטפת – הייצור של חומרי גימור שמבוססים על מלט כמו למשל טיח או אבן ציפוי מלאכותית צורך מעט אנרגיה, כמעט ואינו פוגע במשאבי טבע מתכלים וניתן למחזר אותם. זאת ביחס לחומרים כמו אבן טבעית או לוחות אלומיניום ואריחי קרמיקה ולכן הם יהיו עדיפים כחומרי גימור מעטפת.
תכנון של מערכות הבניין:
בכדי ליישם את עקרונות הבנייה הירוקה ולהשיג את אבני היסוד שלה צריך לתכנן בצורה יעילה ונכונה את כל מערכות הבניין. התכנון מתייחס למערכת החשמל, מערכת התברואה, מערכת המים, ומערכת מיזוג האוויר.
מערכת החשמל – בחדרים בהם התאורה מופעלת לאורך זמן רב ההמלצה היא להתקין נורות פלואורסצנטיות קומפקטיות. אלה צורכות כרגע מצריכת החשמל של נורות ליבון רגילות ומחזיקות לאורך זמן ארוך יותר. בחדרים בהם התאורה נדלקת לסירוגין יש להתקין נורות רגילות. כמו כן מומלץ להקין מערכת בקרת תאורה המבוססת על חיישנים (לא בחדרים בהם התאורה נדלקת לסירוגין)
מערכת התברואה ומערכת המים – ישנם מספר דברים שחשוב לבצע כבר בשלב התקנת המערכות שיסייע בחיסכון ובהקטנה של צריכת המים עד לכדי 40 %.
- להקפיד על בידוד תרמי יעיל של צנרת המים, יביא להקטנה של ההוצאות על חימום המים
- להתקין מקטיני זרימה ומסנני כלור וחלקיקים קטנים בראשי המקלחות
- התקנה של מערכת חימום מים על גז- מערכת שמחממת את המים רק על פי דרישה מביאה לחיסכון בצריכת המים ובאנרגיה.
- התקנה של מערכת נפרדת למים אפורים לצורך השקית הגינה המשותפת
מערכת מיזוג האוויר – העדיפות היא למערכת אוורור מרכזית ולהקפיד על איטום הפתחים מסביב למעברים שמובילים אוורור בכדי לא לאבד אנרגיות ולחסוך בהוצאות. בנוסף מומלץ להתקין מאוורריי תקרה. יש להתקין מאווררים לסילוק אוויר חם מהגגות בכדי להקטין את ההתחממות שלו בחודשים החמים.
בכדי לשפר את איכות האוויר בבית ולמנוע לחות וחום יש המלצה להתקין מערכת סילוק אדים ועשן מעל התנור והכיריים במטבח.
חומרי גמר בריאים
בניה ירוקה היא כאמור תכנון של כל תהליך הבניה כבר משלב התכנון. בכל אחד משלבי הבניה נעשה שימוש בחומרים שאינם רעילים ואינם מסוכנים ועלות הייצור שלהם אינה גבוהה ופוגעת בצורה מינימלית במשאבי טבע מתכלים. ישנה חשיבות גדולה לשימוש בחומרים שבריאים לדיירים לאחר סיום תהליך הבניה. כמו כן, ישנה חשיבות גם לבחירה של חומרי גמר בריאים בכדי למנוע תופעות אלרגיות ומחלות שונות שנפוצות בבתים.
- המנעו משטיחים – השטיחים בבית אוגרים הרבה אבק ומהווים מקום להצטברות קרדית האבק. ההמלצה היא כמה שפחות שטיחים . ניתן במקום להתקין רצפת פרקט, או ריצוף שעשוי מחומרים כמו שעם, במבוק או לינוליאום טבעי. החומרים הטבעיים לא צוברים אבק וגם לא צוברים פרווה של חיות וקל לנקות אותם. בהדבקת הרצפה כמו לינולאום טבעי יש להשתמש בדבק על בסיס מים שאינו פולט גזים רעילים לחלל.
- בחרו היטב את סוג הטפטים – טפט אטום שמודבק על קירות הבית אינו נושם ועלולה להיווצר תחתיו שכבה של עובש וטחב שיכולים לגרום לאלרגיה (מעבר לנזק בקיר). בנוסף ישנם טפטים שמכילים ממיסים אורגניים שמשתחררים לחלל החדר ועלולים לגרום לתגובות אלרגיות. חשוב לבחור בטפט לא אטום שאין בו ממיסים אורגניים נדיפים ולהדביק אותם עם דבק שאין בו ממי אורגני נדיף.
- מנעו היווצרות של עובד וטחב – אלו נוצרים במקומות בהם יש שילוב של לחות וחום ואין אוורור. בטחב נוצרים נבגים ואלה נישאים באוויר וגורמים לתגובות אלרגיות. לכן חשוב לאוורר היטב חדרים רטובים כגון מטבח חדרי שירותים וחדר כביסה, לאטום את הקירות החיצוניים למניעת רטיבות , לבודד תרמית את המערכות של מיזוג האוויר ולבחור היטב טפטים ונייר עיצוב לקירות.
- צבעו בצבעים שאינם רעילים – אם אתם רוצים לצבוע את הקירות או את הרהיטים השונים בבית בצבעים וודאו שאתם משתמשים בצבעים שאינם רעילים ואין בהם ממיסים אורגניים נדיפים. בחרו בצבעים בריאים על בסיס מים שמכילים חומרים ידידותיים לסביבה.