מחפשים מידע על בניה ירוקה? רוצים להשפיע על איכות הסביבה ולשמור על העולם? אז בשביל לצמצם את רמת הזיהום באוויר, ולהפוך נכס למבנה ירוק בהגדרתו, נאלץ לקבל אישור מיוחד הנקרא “תקן בנייה ירוקה” המושפע ממספר פרמטרים שונים בכדי לדעת עד כמה המבנה עומד בדרישות לנכס ירוק. אתם בטח שואלים את עצמכם, האם התקן מחייב? מהי בנייה ירוקה נכונה? ומהם הקריטריונים המשפיעים על קבלת התקן?
מה זה בכלל בנייה ירוקה?
בנייה ירוקה מתייחסת למבנים הנועדו לצמצם את זיהום האוויר ואת השפעת הבנייה על איכות הסביבה. הבנייה הירוקה מתאפיינת במרכיבים רבים הנועדו לצמצם צריכה של אנרגיה ומשאבים ולהפוך את הבנייה למועילה יותר, איכותית יותר, ומתחשבת בתנאי הסביבה באמצעות טכנולוגיות חדשניות ותכנון מיוחד עבור כל מבנה. במידה ותרצו להפוך מבנה לירוק, מומלץ להיעזר ביועץ סביבה מומחה שיעניק עבורכם את הליווי הנכון בדרך למטרה. תוכלו להיעזר בחברות המתמחות בתחום כמו לדוגמא: אוור גרין יועצים – חברה הממחה בייעוץ והכוונה לאורך כל הדרך עד לקבלת התקן הירוק.
הדרכים להשגת תקן ירוק
אז הבנייה הירוקה באמת מתאפיינת בבנייה “בריאה יותר” בהשוואה למבנים אחרים, אז במידה ואתם יזמים, אדריכלים, או קבלנים המעוניינים להפוך את המבנים לירוקים, תאלצו להחזיק בתקן 5281, או בשמו המוכר, תקן בנייה ירוקה. כדי לקבל תקן, כל מבנה מחויב לעבור תהליך הסמכה הנועד לבחון את כשירותו להפוך לתקן ירוק. תהליך זה מתחיל כבר בתחילת דרכו של המבנה, החל מהתכנון והפיתוח תוך כדי הגשה של תוכניות עבודה ועד לביצוע הבניין המוגמר, פיקוח בשטח העבודה, ואישור הדירוג בוועדה מקצועית במכון הסמכה לבנייה ירוקה תוך כדי שיתוף פעולה מלא עם מלווה מקצועי לבנייה ירוקה.
חובת הבנייה הירוקה
בעבר, התקן לבנייה ירוקה היה תקן לא מחייב והליך הבנייה היה יותר חופשי ללא עמידה בהגבלות מסוימות. אך תקנות חדשות בהחלטת הממשלה הפכה את התקן מוולונטרי לתקן מחייב, ותקנות הבנייה הירוקה יחולו על כל מדינת ישראל. בנייה לפי התקן תתייחס כל לערים הנמצאים בפריפריה ולא רק באיזור המרכב כפי שהיה נהוג עד עכשיו, וחיוב התקן כבר נכנס לתוקף באופן הדרגתי מחודש מרץ 2022, ולכן כל האחראיים על הבינוי ייאלצו לדאוג לתכנון וייעוץ מקצועי עבור בנייה ירוקה.
סיכום
אז הבניה הירוקה הולכת להשפיע עלינו במגוון תחומי החיים, בין אם מדובר באקלים, פליטת חומרים מזהמים, אנרגיה מבוזבזת, פסולת, בריאות, תחבורה, ועוד.. ובשל כך, חשוב לעמוד בתנאים המחמירים של התקן הירוק, שנועדו לשמור עלינו ועל איכות חיינו לטווח הקצר והארוך. ולכן, יש לאסוף את הנתונים המחייבים, לתכנן את השלבים לפני תחילת תהליך הבנייה, ולהיעזר ביועץ סביבה שילווה אתכם בתהליך וימנע מכם סיבוכים מיותרים עד לקבלת התקן המיוחל.